DISC gedragsinstrument™

DISC is een gedragsinstrument, gebaseerd op de DISC theorie van psycholoog William Moulton Marston. Het werk van Marston vormt de basis voor het huidige DISC-instrument dat ontwikkeld werd door Walter Clarke. DISC is geen persoonlijkheidsassesment, maar DISC brengt het gedrag van een persoon in een bepaalde omgeving in beeld.

Mensen hebben allemaal hun eigen gewoontes, hun eigen natuurlijke gedrag en hun eigen kijk op de wereld. Die terugkerende eigenschappen zijn onder te verdelen in vrij voorspelbare patronen die gedragsstijlen worden genoemd. 

Een gedragsstijl is bijvoorbeeld te herkennen aan de manier waarop we iemand de hand schudden, hoe we reageren op stress, hoe ons kantoor eruit ziet, hoe we beslissingen nemen, of we duidelijk of praatgraag zijn aan de telefoon en aan vele andere manieren. 

De gedragsstijlen bij de DISC worden langs de as van van mens- en taakgericht gedrag en de as van introvert en extravert gedrag geanalyseerd. Door deze assen te combineren ontstaan de vier primaire DISC gedragsstijlen:

  • Extravert en taakgericht = de D stijl - de dominante gedreven leidende stijl

  • Extravert en mensgericht = de I stijl - de interactieve beïnvloedende, expressieve stijl

  • Introvert en mensgericht = de S stijl - de sociale stabiliserende stijl, gemoedelijk en meelevend

  • Introvert en taakgericht = de C stijl - de conformerende, voorzichtige, analytisch denkende stijl

Taak- versus mensgericht

Taak- en mensgericht gedrag vertelt iets over de manier waarop je beslissingen neemt. Een taakgerichte beslissing gaat over het behalen van een resultaat en dat het daarmee besloten wordt. Terwijl een mensgerichte beslisser eerst kijkt naar de verbinding, de interactie met de ander en dan pas handelt en denkt uit de behoefte van het te bereiken resultaat. Deze verschillen in behoefte zijn significant en daarmee beeldend in het taak- versus mensgericht handelen. 

Taakgericht gedrag zijn mensen die hun beslissingen nemen op basis van de ratio ook wel de cijfers en getallen genoemd. Voor deze mensen geldt dat ze met name objectieve beslissingen nemen.

Bij mensgericht gedrag worden beslissingen genomen op basis van gevoel, ook wel onderbuikgevoel genoemd. Voor deze mensen geldt dat ze met name subjectieve beslissingen nemen. Laten we eens kijken wat de kernwoorden zijn van mensen met meer mensgericht gedrag. 

Introvert versus extravert

Naast taakgericht en mensgericht maken we ook het onderscheid in mensen die meer introvert en mensen die meer extravert zijn.

Bij deze twee uitersten kan je het verschil duiden in het ervaren van energie in interactie met de ander (extravert), terwijl introvert gedrag meer gaat over het halen van energie bij interne processen: het eerst zelf willen duiden en dan pas de verbinding met de ander opzoeken. 

 
 

Drijfverenanalyse™

Begrijpen wat je drijft, wat je motiveert, wat je inspireert en wat je als belangrijk beschouwt, is een belangrijke eerste stap in het verbeteren van je prestaties, tevredenheid en geluk in het leven. 

 

Wat zijn drijfveren?

We zien allemaal anderen zoals wij zijn, niet zoals zij zijn. We hebben allemaal onze eigen behoeften en verlangens, en we brengen ze allemaal anders tot uitdrukking door onze acties. Als we verschillende drijfveren hebben, maken we andere keuzes. Drijfveren zijn de redenen die ons ertoe bewegen om te willen handelen.

Drijfveren beïnvloeden gedrag en actie en kunnen worden beschouwd als een enigszins ‘verborgen’ motivatie, omdat ze niet direct waarneembaar zijn. Inzicht in je drijfveren helpt je om erachter te komen WAAROM je bepaalde dingen doet. Drijfveren bepalen in belangrijke mate wat we belangrijk vinden in het leven en in wat voor situaties we geneigd zijn om in actie te komen.

Waar gedrag iets zegt over de manier waarop je reageert en handelt , geven je drijfveren de reden aan en bepalen ze in belangrijke mate de richting van je gedrag. Om goed te kunnen functioneren, is het van essentieel belang dat je drijfveren matchen met je werkzaamheden. Dit stimuleert je passie, vermindert vermoeidheid, inspireert je en zal je motivatie verhogen.

De taal voor drijfveren is gebaseerd op het gecombineerde werk van Eduard Spranger (1882 - 1963) en Gordon Allport (1897 - 1967).

 
 

De drijfverenanalyse meet zeven dimensies van drijfveren:

  1. Esthetische – het streven naar balans, harmonie, zelfrealisatie en vorm.

  2. Zakelijke (Economische)  – het streven naar geld, praktische resultaten en opbrengsten. 

  3. Individualistische – het streven naar onafhankelijkheid en een unieke identiteit.

  4. Politieke (Power) – het streven naar invloed, controle en verantwoordelijkheden.

  5. Sociale – het streven om anderen te helpen. 

  6. Ideële (Traditionele) – het streven naar orde, regelmaat en structuur. 

  7. Intellectuele – het streven naar kennis, leren en de waarheid.

“Begrijpen wat je drijft, wat je motiveert, wat je inspireert en wat je als belangrijk beschouwt, is een belangrijke eerste stap in het verbeteren van je prestaties, tevredenheid en geluk in het leven. ”

 

Inzicht vanuit je DISC-profiel

Je communicatie is slechts zo goed als je begrip voor de persoon waarmee je communiceert. Als je verschillende talen spreekt, ontstaan ook tekortkomingen in de communicatie. Meestal wordt dit probleem veroorzaakt door de fundamentele verschillen in mensen. Hoewel er een oneindige verscheidenheid aan mensen bestaat gaat de DISC er vanuit dat er feitelijk vier fundamentele types zijn. En zodra je deze types leert begrijpen en leert om je eraan aan te passen, krijg je grip op elke interpersoonlijke situatie. Je leert hoe je bruggen kunt bouwen naar elke stijl, in elke werksituatie. it is een simpele, maar bewezen manier om een verstandhouding met iemand op te bouwen. Om persoonlijke conflicten te elimineren, om de leiding te nemen over je eigen aanpassingsvermogen, om je zaken in wederzijdse voordelen te veranderen in plaats van in een wedstrijd. Je houdt letterlijk de sleutel in je handen.

De vaardigheid bij het toepassen van de DISC is leren hoe je signalen kunt herkennen, de stijl van de ander kunt identificeren en vervolgens je eigen gedrag kunt aanpassen om conflicten te minimaliseren.

 
 
 

Inzicht vanuit je drijfveren

 

Inzicht vanuit je drijfveren

Drijfveren beïnvloeden je gedrag en acties en zijn niet direct waarneembaar. Inzicht in je drijfveren helpt om erachter te komen waarom je bepaald gedrag laat zien. Om goed te kunnen functioneren is het van belang dat je drijfveren matchen met je dagelijks ritme, bijvoorbeeld je werkzaamheden. Dit stimuleert je passie, vermindert vermoeidheid, inspireert je en zal je motivatie verhogen.

Belangrijk is dat je niet 1 individuele drijfveer hebt of bent en de drijfveren niet los van elkaar gezien kunnen worden. Het gaat om de combinatie van alle 7 en de onderlinge scores ten opzichte van elkaar.

Ga jij de uitdaging aan?